ЦОП Първомай участваха в Четвърта част от клиничния семинар на д-р Патрик Деларош „Приносът на психоаналитичния подход към предоставянето на социални услуги”

На 27 юни 2015г. психолозите от ЦОП Първомай участваха в Четвърта част от клиничния семинар на д-р Патрик Деларош „Приносът на психоаналитичния подход към предоставянето на социални услуги”. Гост-водещ на семинара беше д-р Жан-Мишел Деларош – психиатър, психоаналитик, бивш директор на дневен стационар за деца с множествени увреждания „Жорж Вакола“, дългогодишен директор на детско-юношески психиатричен участък „Детсво и глухота“, основател и почетен председател на медико-психо-социална асоциация за глухи деца RAMSES.
Темата, по която се работи в рамките на семинара, беше: „Особености на дете, израснало в институция. Несъзнаваният образ на тялото“. Акцентира се върху грижата за психическото развитие и психическите нужди на детето; трудностите, които екипите имат по отношение на приема на деца с множествени увреждания, оценка на състоянието им и изработване на адекватни планове за грижа и лечение, преживяванията и работата с родителите; съпровождането на тези деца в моменти на кризи, създаване на условия за работа с родителите им – реални проблеми, с които специалистите се срещат в практиката си и върху които можеха да мислят и дискутират заедно с гостите от Франция.
Семинарите предоставят възможност за един по-задълбочен поглед върху проблемaтиката, с която се сблъскват специалистите и възползване от опита на психоаналитици от национална и световна величина

.seminar1

seminar7

seminar9