УЧАСТИЕ В ОБУЧЕНИЕ

На 24 – 25 юни психологът от ЦОП Първомай, Цветелина Дулева, взе участие в обучение Работа с Поведенчески въпросник за деца на възраст 1 ½- 5 години изследване на езиковото развитие. Обучението се проведе в Нов Български Университет в гр. София от експерти в областта и включи обстойно теоритическо представяне и практическа работа с въпросник за оценка на емоционални и поведенчески нарушения, както и изследване на езикови умения при деца на възраст от 1 до 5 години.

LDS е част от CBCL (Child Behavior Checklist) тест и се използва в редица изследвания на нарушения в речта. В рамките на проведеното обучение бяха представени подходи за използване на дадени фактори за определяне на експресивната реч и използваните от децата комбинации от думи, които могат да посочат рискове за езиковото развитие. Въпросникът показва отклонения в нормата на езиково развитие на деца от 18 месеца до 5 години, но може да бъде използван и за по-големи деца с говорни затруднения.

През първия ден на участниците беше представена структурата на въпросника и използваните скали. Последва и работа със самите въпросници, което способства усвояването на практически умения за работа с тях. Обсъди се интерпретирането на резултатите, както и възможностите за прилагането на теста. През втория ден на обучението се проведе работа по конкретен случай. Квалификацята приключи с дискусии по темата, като и индивидуална работа по дадени казуси. Обучението даде възможност за надграждане на знанията и уменията в областта, което способства и повишаване на качеството на работата в ЦОП.