ОЩЕ ЕДНА СТЪПКА НАПРЕД – ОБУЧЕНИЕ НА ЕКИПА НА ЦОП ПЪРВОМАЙ

Специалистите от ЦОП Първомай преминаха обучения: „Методи за работа с хиперактивни деца и семейства с доминираща/водеща фигура на детето“ и „Автоагресивно поведение – самонараняване, зависимости, хранителни разстройства“.

Обучението се проведе в сградата на ЦОП Първомай на 21 и 22 юли с обучител Ивайло Йосифов, магистър по социална психология, директор на Кризисен Център за деца, пострадали от насилие, който притежава богата практика в консултиране, обучения, обмен на опит. В него взеха участие и екипите от КСУ Карлово, ЦОП, ЦНСТДМ и ДЦСХ Драгоман.

В първия от обучителните дни се работи над темата: „Методи за работа с хиперактивни деца и семейства с доминираща/водеща фигура на детето“. Изясняването същността на понятието „хиперактивност“ и характеристиките на състоянието стартира с работа в малки групи. Обсъди се квалифицирането и поставянето на диагнозата, като се обърна внимание на дифеенциалната диагноза. Теоретичният материал и множеството дискусии способстваха навлизането в темата и обсъждането на лечението, методи за работа и оказване на подкрепа на децата с хиперактивност и техните родители.

В рамките на втория обучителен ден се разгледа темата: „Автоагресивно поведение – самонараняване, зависимости, хранителни разстройства“. Обсъдиха се главните характеристики на дезадаптираното поведение; видове; специфики на юношеския период като кризисен; поведенчески разстройства; самонараняване и форми на самонараняване; лечение. Споделиха се множество казуси, които дадоха възможност за разгръщане на темата и обвързването й с практическата дейност.

Обучението даде възможност за обмяна на опит с обучителя и различни специалисти от екипите на СОНИК СТАРТ в страната. То способства надграждане на знания, които специалистите да приложат в бъдещата си работа. Чрез работа в малки групи и други интерактивни методи, се провокираха множество дискусии, което подкрепи и постигането на по-висока ефективност в екипната работа.