Обучителна програма на СОНИК СТАРТ

В съответствие с утвърдената Обучителна програма на СОНИК СТАРТ за 2016г., служителите от всички центрове, в това число и от ЦОП Първомай, преминаха обучения: „Техники за работа със семейства, които не осъзнават нуждата от подкрепа“ и „Невербални и вербални техники за установяване на доверие. Езикът на тялото. Разбиране на невербална комуникация“ с обучители Ивайло Миланов и Радислава Калиникова.

Екипът участва в обучението, което се проведе в сградата на ЦОП Първомай на 21 и 22 октомври, заедно с колегите си от КСУ Карлово, ЦОП, ЦНСТДМ и ДЦСХ Драгоман и ЦОП Дупница.

В рамките на първия от обучителните дни специалистите се запознаха с теоретичната рамка и надградиха умения по отношение на доверието в човешките взаимоотношения и уменията за изграждане на доверие; процес, нива и техники за ефективно общуване и навлязоха в обшитната територия на невербалната комуникация и нейното разчитане и използване в работата. В последващия ден екипите имаха възможност за надграждане на своята компетентност във връзка с работата с недоброволни клиенти и основно, по отношение на консултирането в социалната работа, мотивационно интервю, партньорски подход и идентифициране ресурсите на клиента. Обсъдиха се и водещите принципи в системата за закрила на детето, както и се акцентира върху различията между социалните групи в обществото.

Социалните екипи взаимодействаха активно помежду си и с обучителите, което способства ефективната обмяна на опит не само в сферата, но и в рамките на други теми и подходи за работа.

Въз основа на множеството ролеви игри, дискусии и работа по групи, екипите имаха възможност да обогатят знанията, но и уменията си в областите, което способства повишаване на увереността и мотивацията.

Инвестициите в човешкия ресурс, основна част от които е Обучителната програма на СОНИК СТАРТ, гарантират професионалния растеж на специалиста и надграждане на ефективността на работа на всеки един от членовете на екипите.