ОБУЧЕНИЕ НА ЕКИПИТЕ НА СОНИК СТАРТ

В съответствие с утвърдената Обучителна програма на СОНИК СТАРТ за 2016г. служителите на ЦОП-Първомай преминаха обучение: Кризисна интервенция при бедствия, аварии и кризи. Обучението се проведе в гр. Драгоман на 11-12 юни 2016 г. с обучители: Ани Атанасова – доктор по психология, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Ивайло Йосифов – магистър по социална психология, директор на Кризисен Център за деца, пострадали от насилие и социален работник в Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ гр. Нови Искър, и Снежана Кънева – началник отдел „Сигурност, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка“ в Община Сливен.

В продължение на два дни специалистите разгледаха темите и повишиха своята компетентност относно: същността, видове и фази на кризи; стрес и дистрес; посттравматично стресово разстройство; специфични реакции на децата съобразно възрастовите периоди; работа с хора в криза, пътища за професионално въздействие; обявяване на бедствено положение; принципи, организация и структура, дейности, функции и задачи по защитата при бедствия; доброволни формирования. В контекста на темата за кризите беше разгледана и темата за конфликтите и начините за решаване; както и симптоми и начини за справяне с професионалното прегаряне.

Интерактивните методи в обучението способстваха постигането на главната цел: създаване на основа за усъвършенстване на знания и умения, необходими за работа със специфичните проблеми и конкретните потребности на деца и семейства, които намират подкрепа в социалната услуга.