Кръгла маса на психолозите и арт терапевтите в СОНИК СТАРТ

На 03 и 04.10.2016 г. в гр. Карлово се проведе Кръгла маса на психолозите и арт терапевтите в СОНИК СТАРТ. Oбмяниха се техники и методи за работа на психолога и арт терапевта в СОНИК СТАРТ, с цел повишаване качеството на предоставяне на социалните услуги, оптимизиране на процесите в тях и подкрепа на ефективното общуване между специалистите. На кръглата маса присъстваха специалисти от Карлово, Първомай, Дупница, Каварна, Балчик, Левски и Драгоман.

Психолозите и арт терапевтите на СОНИК СТАРТ взаимодействаха активно помежду си, споделяйки от своя професионален опит. Специалистите от ЦОП Първомай представиха темите: „Помогни ми да се справя сам“ или как да израснем като самостоятелни, свободни и уверени деца, според метода Монтесори“ и „В света на хиперактивните деца. Методи и техники за работа”.

Първата тема от програмата  „Помогни ми да се справя сам“ или как да израснем като самостоятелни, свободни и уверени деца, според метода Монтесори“ беше представена от Димитрия Костова, психолог в ЦОП Първомай. След кратко представяне на метода, тя сподели с останалите техники, които използва в работата си. Дискутираха се и се разгледаха и конкретни случаи. Беше препоръчана и литература за по-детайлно запознаване с метода.

 „В света на хиперактивните деца. Методи и техники за работа” ни запозна психологът на ЦОП Първомай Рени Англелова. Обсъди се значението на работата с родителите, за да бъдат те подкрепени в развитието на уменията си за работа с детето у дома, поставяне на нужните правила и граници по подходящ начин. Отново бяха разгледани конкретни случаи и подходяща литература по темата, от която специалистите могат да се запознаят с допълнителни техники и методи за работа.

Всички специалисти си тръгнаха удовлетворени от работната среща, обогатени с нови знания и идеи за последваща работа. За пореден път беше затвърдена и важността от личните срещи и общуването с колеги във формална и неформална обстановка.