ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ „НЕ НА НАСИЛИЕТО!“

Като част от Информационната кампания „Не на насилието!”, стартирала през месец март тази година, служители на ЦОП Първомай, с подкрепата на своя стажант, посетиха ОУ „Христо Ботев” с. Градина в Общината.

С цел повишаването информираността сред учениците като една от стъпките за решаване на проблема и според заявените предварително нужди на училището, беше изготвена атрактивна презентация, представяща „Агресията в училище”. Тематиката – изцяло съобразена с аудиторията на деца от 5-ти до 8-ми Учениците се информираха и споделиха виждания относно същността, видовете агресия, тормоза в училище, причини и последствия от него; превантивни мерки, начините за предотвратяване и справяне с агресията, като се посочиха възможностите за търсене на съдействие. Особено внимание се обърна на ролята на училището в нашия живот, образа на учителя, спазването на правилата и нормите като необходими граници за предпазване от агресивно поведение. Презентацията беше завършена с темата за толерантността – предпоставка, даваща условията за преодоляване на проблема, антипод на агресивното поведение.

В кампанията се акцентира на интерактивните методи, на brain storming-а, дискусии, решаване на казуси и ролева игра, което осигури активното участие на учениците от ОУ”Христо Ботев” и способства опознаването на техните нагласите и умения. Учениците бяха стимулирани за изграждането на собствена позиция относно проблема и откриване на алтернативи, възможности за справяне с него. Проблемите с различните зависимости, с насилието, както и трафикът обхващат все по-голяма част от съвременната ни действителност. Те могат да засегнат всеки един член на обществото, като липсата на информация повишава опасността. Задача на ЦОП Първомай е организирането и провеждането на последващи информационни кампании и беседи по темите с най-уязвимите групи, като първостепенно място заема работата с децата.