ЕДИН ДОБЪР СТАРТ

През месец октомври в Стажантската програма на ЦОП Първомай се включи нов стажант, студент по психология, изразявайки своя интерес и желание да се докосне до същността и работата в областта на социалните услуги. Стажантът участва в динамиката на разнообразните дейности на Център за обществена подкрепа.

През първия месец на стажуване, стажантът се включи в Информационната кампания “Не на насилието!”, като участва в подготовката и представянето на презентация в ОУ “Христо Ботев” в село Градина и ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Дълбок Извор . Той изготви презентацията на тема “Агресията в училище”, съобразена с характера на аудиторията и със заявените нужди на училището. Заедно със специалистите от ЦОП Първомай, се включи в представянето й пред учениците, като ги информира относно същността на агресивното поведение, видовете агресия, тормоза, както и първостепенното значение на толерантността в нашия живот.

Стажантът развива интереси и в други области – музика, изкуство, фотография. Провеждането на фотоконкурс по случай рождения ден на ЦОП Дупница на тема “Красотите на България”, отправи към него предизвикателството да участва със свои творби, като представител на ЦОП Първомай. Приемайки възможността, той демонстрира добри умения в областта на фотографията с един по-нетрадиционен творчески поглед към „Красотите на България” в своите фотографии. Ключов момент при създаването на възможности за младите хора да намерят своето място в обществото, да постигнат икономическа независимост и да се развият, е намирането на подходящ ориентир в процеса на вземане на решения.

Основна цел на Стажантската програма на СОНИК СТАРТ е да се даде възможност на младите хора да придобият преки лични впечатления от дадена професия и среда, както и трудови навици, които ще им помогнат да се ориентират в бъдещия си избор още в процеса на своето обучение в средно или висше училище.