Беседи за превенция на зависимостите и утвърждаване на здравословен начин на живот

На 20.04.2017г. в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ с. Дълбок извор се проведоха Беседи за превенция на зависимостите и утвърждаване на здравословен начин на живот. С атрактивни презентации, по въздействащ за децата начин, се разгледаха темите за тютюнопушене и интернет зависимост.

Беседите се осъществиха в рамките на две възрастови групи. Акцент се постави на извеждането на причините и последиците от двата типа зависимости. Учениците бяха провокирани да бъдат активни и изразят свободно своето мнение. Обсъди се информацията, с която децата бяха запознати, и валидността на тази информация. По този начин се разграничиха фактите от митовете, обвързани с темата, което способства подобряването на разбирането относно значителните негативни въздействия, вредоносния характер и при двете злоупотреби. Децата споделиха личен опит и дискутираха начини и алтернативни занимания, способстващи справяне и превентиране на попадането в капана на зависимостите.

Беседите са ефективен начин за провокиране мисленето на децата и младежите по значими теми; повишаване на тяхната информираност и съответно – изграждане на реалистични представи относно същността на дадени явления, оценяване на рисковете и създаване на механизми за предпазване и справяне.