ЛУИ БРАЙЛ: „НЯМАМЕ НУЖДА ОТ СЪЖАЛЕНИЕ, НИТО Е НУЖНО ДА НИ НАПОМНЯТ, ЧЕ СМЕ УЯЗВИМИ. ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ТРЕТИРАНИ КАТО РАВНИ.“

На 4.01.2024 г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Караджалово, община Първомай, учениците от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас имаха групово занимание. То бе посветено на значението и приложението на Брайлова азбука, толерантността и отношението на всички нас към тези, които са различни от нас, но заслужават вниманието и уважението ни.

В деня, в който е роден Луи Брайл, създателя на Брайловата азбука, по инициатива на кмета на село Караджалово г-жа Мариана Колева, Народно Читалище “Светлина“ в Караджалово, Център за обществена подкрепа и Център за Социална рехабилитация и интеграция в град Първомай, учениците се запознаха с комбинацията от точки, която е в основата на Брайловата азбука и Брайловата азбука на български език.

Интерес предизвика и живота на Луи Брайл, както и историята и разпространението на Брайловата азбука по целия свят. На ученици бе разяснено как незрящите и слабозрящите хора могат да четат и пишат с тази азбука, да ползват компютри, да усвоят професия и да се чувстват пълноценни и полезни хора в живота си.

Нямаме нужда от съжаление, нито е нужно да ни напомнят, че сме уязвими. Трябва да бъдем третирани като равни – и комуникацията е начинът, по който това може да се постигне“, казва бащата на Брайловото писмо.

Тези думи ще останат завинаги в съзнанието на децата, които присъстваха на това групово занимание, което бе и урок по  толерантност и разбиране към различните.

От своя страна екипите на ЦОП и ЦСРИ им разясниха грижите, които полагат за нуждаещите се деца в община Първомай. Те отправиха покана към учениците и преподавателите за гостуване в Центъра за обществена подкрепа, както и да се включват активно в спортните празници и инициативи на СОНИК СТАРТ. Тийнейджърите получиха и малки подаръчни кутии от СОНИК СТАРТ.

Интересът и впечатленията, оживлението, въпросите, отговорите  и новите знания ще оставят трайни следи в съзнанието на младите хора и ще способстват да бъдат по-толерантни и приятелски настроени към хората със специфични потребности.